Petrol için ürküten tahmin! Akaryakıt fiyatlarını etkileyecek uyarı geldi...

TAKİP ET

İsrail, abluka altındaki Filistin'de katliamlarını devam ettirirken Dünya Bankası, savaşın devam etme olasılığına bağlı olarak petrolün varil fiyatının 157 dolara kadar yükselebileceği uyarısında bulundu.

Dünya Bankası: Gazze Krizi Enerji ve Gıda Fiyatlarını Etkileyebilir

Dünya Bankası'nın üç aylık emtia piyasaları raporunda, Gazze'deki krizin enerji ve gıda fiyatlarına etkileri ele alındı. Raporda, krizin tırmanması halinde petrol fiyatlarının yükselerek varil fiyatının 157 dolara kadar çıkabileceği uyarısı yapıldı.

Enerji ve Gıda Fiyatlarında Artış Bekleniyor

Dünya Bankası, Gazze'deki krizin petrol fiyatlarını etkilediğini belirterek, savaşın devam etmesi halinde gıda fiyatlarının da artabileceğini kaydetti. Rapor, Gazze savaşının başlamasından bu yana petrol fiyatlarının yüzde 6 arttığını, diğer emtia fiyatlarının ise neredeyse değişmediğini belirtti.

Dünya Bankası, küresel petrol fiyatlarının bu yılın son üç ayında varil başına ortalama 90 dolar olmasını beklediğini ifade etti. Ayrıca, tarımsal emtiaların artan arz nedeniyle gelecek yıl daha ucuz olacağını, baz metal fiyatlarının ise 2024 yılında yüzde 5 oranında düşmesinin beklendiğini aktardı.

Raporun Üç Risk Senaryosu

Dünya Bankası, raporunda Gazze savaşıyla ilgili üç risk senaryosunu ele aldı:

    En Az Yıkıcı Senaryo: Küresel petrol arzının günlük 500 bin ila 2 milyon varil azalması, fiyatların yüzde 3 ila yüzde 13 arasında artarak varil başına 93 ila 102 dolar aralığına yükselmesine neden olabilir.

    Orta Derecede Yıkıcı Senaryo: Küresel petrol arzının günlük 3 milyon ila 5 milyon varil azalması, petrol fiyatlarını yüzde 21 ila yüzde 35 artırarak varil başına 109 ila 121 dolar arasına çıkarabilir.

    Büyük Kesinti Senaryosu: Küresel petrol arzının günlük 6 milyon ila 8 milyon varil azalması, petrol fiyatlarını yüzde 56 ila yüzde 75 artırarak varil başına 140 ila 157 dolar arasına yükseltebilir.

Gıda Güvensizliği Artabilir

Dünya Bankası'nın baş ekonomisti Indermit Gill, çatışmanın tırmanması halinde küresel ekonominin enerji şoku ile karşı karşıya kalabileceğini ve bunun gıda fiyatlarını etkileyebileceğini söyledi. Gill, "Son çatışmanın tırmanması sadece bölgede değil, tüm dünyada gıda güvensizliğini arttıracaktır." dedi.

Dünya Bankası, gelişmekte olan ülkelerde politika yapıcıların potansiyel enflasyon artışını yönetmek için adımlar atması gerektiğini ve ticari kısıtlamalardan kaçınılması gerektiğini vurguladı.

Emtia Piyasasının Genel Görünümü

Rapor, emtia piyasalarının genel görünümünü inceledi ve 1970'lerden bu yana bölgesel çatışmaların etkisiyle meydana gelen enerji ve gıda fiyatlarındaki dalgalanmaları değerlendirdi.