İş gücü girdi endeksi açıklandı

TAKİP ET

Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörlerinde istihdam endeksi, 2023'ün ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7 oranında artış kaydetti.

Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörlerinde istihdam endeksi, 2023'ün ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7 oranında artış kaydetti.
Türkiye İstatistik Kurumu, ocak-mart dönemine ilişkin iş gücü girdi endekslerini açıkladı.

Buna göre, sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörlerinde toplam istihdam endeksi, yılın ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine kıyasla yüzde 7 oranında yükseldi. Alt sektörlere bakıldığında, sanayi sektöründe endeks yüzde 4,2, inşaat sektöründe yüzde 16,7 ve ticaret-hizmet sektörlerinde yüzde 7,1 artış gösterdi.

Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörlerinde çalışılan saat endeksi, ocak-mart döneminde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 5,9 oranında yükseldi. Alt sektörler bazında incelendiğinde, sanayi sektöründe endeks yüzde 3,4, inşaat sektöründe yüzde 15,1, ticaret-hizmet sektörlerinde ise yüzde 5,9 artış kaydedildi.

Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörlerinde brüt ücret-maaş endeksi, 2023'ün ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 119,4 oranında yükseldi. Alt sektörler bazında incelendiğinde, sanayi sektöründe endeks yüzde 114,4, inşaat sektöründe yüzde 136,6 ve ticaret-hizmet sektörlerinde yüzde 120,9 arttı.

Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörlerinde istihdam endeksi, ocak-mart döneminde bir önceki çeyreğe göre yüzde 1,2 oranında artış gösterdi. Endeks, sanayi sektöründe yüzde 0,3, inşaat sektöründe yüzde 5,5 ve ticaret-hizmet sektörlerinde yüzde 1 arttı.

Çalışılan saat endeksi ise söz konusu dönemde bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,9 oranında arttı. Alt sektörlere göre incelendiğinde, sanayi sektöründe değişiklik görülmezken, inşaat sektöründe yüzde 5 ve ticaret-hizmet sektörlerinde yüzde 0,6 artış gözlendi.

Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında brüt ücret-maaş endeksi, ocak-mart döneminde bir önceki çeyreğe göre yüzde 23,4 arttı. Alt sektörler incelendiğinde, endeks, sanayi sektöründe yüzde 21,8, inşaat sektöründe yüzde 25,9 ve ticaret-hizmet sektörlerinde yüzde 24,2 yükseldi.

İş gücü maliyeti ve saatlik kazanç endeksi

Bu dönemde geçen yılın aynı çeyreğine göre saatlik iş gücü maliyeti endeksi yüzde 125,2 artış gösterdi. Alt sektörler incelendiğinde, sanayi sektöründe yüzde 136,4, inşaat sektöründe yüzde 111,9 ve ticaret-hizmet sektörlerinde yüzde 120,5 artış kaydedildi.

Yılın ilk çeyreğinde sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında saatlik kazanç endeksi geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 107,1 yükseldi. Alt sektörler incelendiğinde, sanayi sektöründe yüzde 107,4, inşaat sektöründe yüzde 105,6 ve ticaret-hizmet sektörlerinde yüzde 108,5 artış görüldü.

Saatlik kazanç dışı iş gücü maliyeti endeksi bu dönemde geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 227 arttı. Alt sektörler incelendiğinde, sanayi sektöründe yüzde 302,3, inşaat sektöründe yüzde 143 ve ticaret-hizmet sektörlerinde yüzde 188,8 artış gözlendi.

Bu yılın ilk çeyreğinde sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında saatlik iş gücü maliyeti endeksi bir önceki çeyreğe göre yüzde 29,1 yükseldi. Endeks, sanayi sektöründe yüzde 31,8, inşaat sektöründe yüzde 22,4 ve ticaret-hizmet sektörlerinde yüzde 28,5 artış gösterdi.

Saatlik kazanç endeksi de bu dönemde bir önceki çeyreğe göre yüzde 22,3 arttı. Alt sektörler incelendiğinde, sanayi sektöründe yüzde 21,7, inşaat sektöründe yüzde 19,9 ve ticaret-hizmet sektörlerinde yüzde 23,4 yükseliş gösterdi.

Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında saatlik kazanç dışı iş gücü maliyeti endeksi ise ocak-mart döneminde bir önceki çeyreğe göre yüzde 64,7 arttı. Endeks, sanayi sektöründe yüzde 81,8, inşaat sektöründe yüzde 34,3 ve ticaret-hizmet sektörlerinde yüzde 56,7 artış gösterdi.